Registracija-Auto-Prikolica

Sve neophodne informacije pronađite na jednom mestu.

Da biste Vašu prikolicu tj. priključno vozilo mogli koristiti u saobraćaju svakodnevno, prikolica kao i samo vozilo moraju biti registrovani.

Bez registracije apsolutno nijednom vozilu nije dozvoljeno učestvovanje u saobraćaju pa tako ni prikolici. Svaki savestan i odgovoran učesnik u saobraćaju će pravovremeno obaviti neophodnu registraciju.

Za iznajmljivanje prikolice ne morate razmišljati o tome jer agencije i firme koje se bave time u obavezi su da Vam na korišćenje daju isključivo ispravnu i registrovanu prikolicu. Kada kažemo ispravnu to znači da je na prikolici urađen neizostavni tehnički pregled jer je jedino na taj način tačno utvrđena njena ispravnost.

Kako registrovati auto prikolicu?

U postupku registracije priključnog vozila neophodno je ispratiti svaki korak o čemu ćemo u nastavku detaljno govoriti.

Prvi korak koji je neophodan jeste da se izvrši tehnički pregled vozila.

Registracija-Auto-Prikolica

Novi pravilnik o tehničkim pregledima nalaže obavezno dovoženje auto prikolice kako bi se u potpunosti utvrdilo da li je priključno vozilo ispravno i zadovoljava sve kriterijume neophodne da bi učestvovalo u saobraćaju. Tehnički pregled kao i kod motornih vozila obuhvata fotografisanje prikolice iz svih uglova.

Neophodna dokumentacija za registraciju

Pre samog odlaska na tehnički pregled savetujemo da kontaktirate neku od agencija koje se bave ovom delatnošću i detaljno se rapitate o dokumentaciji koja Vam je potrebna. Sa nepotpunom i neodgovarajućom dokumentacijom predlažemo da ne krećete u ovaj postupak jer u tom slučaju tehnički pregled je nemoguće završiti.

Nove izmene zakona i pravilnika su česte i sve što je neophodno agent će Vam reći i uputiti Vas u ceo proces.

Kako pripremiti prikolicu za tehnički pregled

Bez neophodne i potpune dokumentacije ne savetujemo da krećete na tehnički pregled. Ono što takođe moramo istaći a tiče se tehničkog pregleda jeste da prikolicu morate detaljno srediti i oprati. Nečistoća kao i fizička oštećenja i nedostaci mogu uticati na to da Vaše priključno vozilo ne ispuni potrebne zahteve.

Postupak registracije

Nakon uspešno završenog tehničkog pregleda možete registrovati auto prikolicu. U postupku registracije važno je imati pravilno ispunjen registracioni list koji dobijate u agenciji. Ovim listom se dokazuje da je prikolica ispravna i bezbedna za učestvovanje u saobraćaju.

Samu registraciju obavljate u MUP-u.

Potrebno je dostaviti kompletnu dokumentaciju:

  • registracioni list
  • ličnu kartu
  • uplatnicu taksi i polisa
  • atest

.U slučaju da Vam je ovo prva registracija dobijate registarske tablice i izdaje Vam se registraciona nalepnica.

U zakonu o saobraćaju jasno je regulisano da je registracija bilo kog vozila jedna od najvažnijih i neophodnih procedura za učestvovanje u istom. Ne registrovan automobil ili prikolica je protivno zakonu i kažnjivo je.

Agencije za registraciju motornih i priključnih vozila

Tehnički pregled kao i samu registraciju najbolje je obaviti što bliže Vašem prebivalištu. Na taj način ćete uštedeti vreme i ceo postupak obaviti vrlo brzo i jednostavno. Agencije Vam nude kompletnu uslugu a Vaša obaveza je da nakon toga obavite dodatnu proceduru u MUP-u. Mogućnosti plaćanja na rate samo su neke od pogodnosti ovih agencija kao i tačno precizirano vreme kada Vaše vozilo dovozite na tehnički pregled. Zakazivanje možete izvršiti putem telefona ili čak online.

Šta je potrebno znati o pravilima da biste registrovali prikolicu za putnički automobil u inostranstvu

Prikolice za automobile moraju se registrovati u sabraćajnoj policiji. Ukoliko želite da je prodate ili ocarinite prikolica mora imati pored pasoša vozila (PTS) i potvrdu o fakturi i registarsku tablicu za oznakom Transit. Da biste prikolicu mogli koristiti po propisu potrebne su detaljne informacije kao što su marka i model vozila, morate imati i tačnu godinu proizvodnje, matični broj, bruto težinu i broj karoserije odnosno okvira.

Za pravilno učestvovanje u saobraćaju na vreme obezbedite sve uslove kako vozilu tako i u slučaju da koristite priključno vozilo odnosno prikolicu.

Ostavite komentar