Da-li-je-Prikolica-Motorno-Vozilo

Prikolice pripadaju kategoriji vozila koja ne poseduju svoj motor i namenjena su za korišćenje sa motornim vozilima. Ukoliko je u pitanju automobil, dobro je poznato da ova vrsta motornog vozila služi za prevoz putnika i neophodnog prtljaga do određenog mesta. Problem se može pojaviti kada imamo teret koji se ne može prevesti u automobilu. To ćemo vrlo lako rešiti jednoosovinskom ili dvoosovinskom prikolicom.

Odlučili ste se da sa svojom porodicom krenete na odmor, duži put a pritom Vam je neophodno da ponesete veliki šator ili čamac. U ponudi imate najrazličitije vrste prikolica koje će zadovoljiti svaku namenu.

Kako da odaberete odgovarajuću prilkolicu?

Da biste u ovom slučaju napravili pravi izbor morate nešto više znati o mogućnosti svog automobila odnosno koja težina prikolice se može priključiti tako da Vaše vozilo neometano radi u toku vožnje i sama vožnja bude bezbedna.

Da-li-je-Prikolica-Motorno-Vozilo

Osnovna upotreba prikolice je u slučaju da teret ne možemo prevesti u prtljažniku ili samoj kabini automobila. Najviše pažnje u ovom slučaju treba obratiti da se motor automobila ne optereti jer pored toga što se preopterećenim motorom izaziva i veća potrošnja goriva mogu se dogoditi i velika oštećenja na samom vozilu.

Ukoliko se na Vašem automobilu nalazi kuka za vuču priključivanje prikolice može biti veoma jednostavno. Prikolica za automobile mora imati odgovarajuću instalaciju kako bi priključivanje bilo po propisu. Iz tog razloga postoje dve vrste priključka a to su opružni i torzijski. Brojnice sa torzijskom šipkom su znatno skuplje ali i isplativije jer ne zahtevaju posebno održavanje i traju duže.

Za sigurnu i bezbednu vožnju najvažnije je znati pravilno postavljanje tereta. Cela težina mora biti ravnomerno raspoređena celom širinim prikolice. U slučaju da je teret visok treba ga locirati između ili iznad osovine. To važi za automobile koji imaju jednu osovinu.

Pravilno postavljanje tereta u prikolicu

Kada je teret ravnomerno i pravilno raspoređen u prikolici i sama vožnja će biti bezbedna. Ako je recimo teret postavljen više u prednjem delu točkovi neće imati dobar kontakt sa površinom puta što Vas automatski može dovesti u nevolju. U drugom slučaju ako je teret prebačen više u zadnjem delu dolazi do gubitka vučne sile između zadnjih točkova automobile i puta.

Da biste bili potpuno bezbedni na putu i sigurno prevezli teret do određene lokacije neophodno je da teret postavite na sredinu prikolice, da bude pravilno pričvršćen i osiguran u njoj.

Kod metalnih brana kuke karakteristično je to što je metal osetljiv pa usled oštećenja peskom ili šljunkom u toku vožnje pojavljuje se rđa čak i ako je farbanje bilo dobro i kvalitetno. U slučaju da zbog nastalog oštećenja treba zameniti metalnu branu budite spremni na nešto teži i naporniji zadatak. Blatobrani su najugroženiji elementi prikolice. Iz tog razloga nakon kupovine obavezno premažite metalne delove sredstvom protiv korozije ili da biste izbegli ovu vrstu održavanja odaberite kuke sa plastičnim branicima.

Kako se ponašati u vožnji motornog vozila sa prikolicom?

Bez obzira što prikolica nije motorno vozilo samim njenim priključivanjem na neko od vozila na motorni pogon menja tok i način vožnje. Pravila u ovom slučaju su jasna i precizna. Neiskusnim vozačima se ne preporučuje upotreba prikolice i priključivanje na bilo koje motorno vozilo, jer pored toga što mogu lako doći u neprijatnu situaciju nisu bezbedni ni za ostale učesnike u saobraćaju. Iznajmljivanje prikolice pa čak i vozača preporučuje se svima koji nisu sigurni i iskusni u ovakvoj vrsti vožnje i prevoza raznog tereta. Na taj način ćete uštedeti novac jer ne morate kupovati prikolicu naročito ako je nećete tako često koristiti, uštedeti vreme za koje će Vam profesionalni vozač prevesti teret a Vi biste možda utrošilii mnogo više i brinuli se tokom cele vožnje.

Ostavite komentar