Vrste-Prikolica

Šta treba znati o prikolicama za vuču kako bismo odabrali odgovarajuću?

U ponudi proizvođača postoji veliki izbor prikolica a mi treba da odaberemo odgovarajući model shodno tome za koju svrhu smo predvideli namenu.

  • Pre nego se odlučite za neku od modela prikolice veoma je važno znati šta ćemo u njoj prevoziti, da li je to građevinski materijal, drva za ogrev, nameštaj ili možda čak nešto od gabaritnije skijaške opreme.
  • Sledeće takođe važno jeste koju cenu prikolice smo u mogućnosti da platimo.
  • Kod proizvođača prikolice je specifično da imaju svoje posebne kriterijume u pogledu njihove izrade. Izrada prikolica se bazira prvenstveno na njenoj nameni tako da mogu biti jednostavnije i složene. Ono u čemu se takođe razlikuju jeste kvalitet izrade, veličina karoserije, dizajn, materijali i njihova priprema za izradu.

Savetuje se da odaberete nešto povoljniju prikolicu ukoliko Vam je potreban prevoz lakšeg materijala tj. komadnog nameštaja, pribora i opreme za pecanje i sl. Za ovakvu vrstu tereta nije neophodna velika konstrukcija kao ni da je napravljena od skupocenog materijala. U slučaju da nam je potrebna prikolica za teški i po dimenzijama veći teret mora se uzeti u obzir da je neophodno imati prikolicu sa povećanom karoserijom.

Vrste-Prikolica

Ukoliko se prikolica koristi u profesionalnom smislu i veoma često onda ne treba štedeti novac pri kupovini i na prvo mesto staviti kvalitet , funkcionalnost i pouzdanost.

Svaka prikolica je specifična na svoj način počevši sa

  • najjednostavnijim dizajnom i pratećom opremom minimalnom za pojedine vrste
  • do prikolica sa savremenim dizajnom i pregršt dodatne opreme.

Postoje razni proizvođači kao što su oni koji se drže već ustaljenog standarda proizvodnje do onih koji se konstantno usavršavaju uvodeći novitete u svoju proizvodnju i samim tim ističu njihov kvalitet.

Da li ste se odlučili za kupovinu ili iznajmljivanje prikolice za automobil predlažemo da prikupite sve neophodne informacije pomoću kojih ćete precizirati dimenziju karoserije, da li se stranice otvaraju, kog oblika su vučne šipke itd.

Prikolice se dele na 3 vrste:

  • Lake prikolice težine do 300 kg
  • Prosečne prikolice od 300-600 kg težine
  • Teške do 600kg

Dobro je poznato da su sve prikolice izrađene od čelika kao i da je neophodno da svi metalni delovi budu zaštićeni od korozije. Preporučuje se korišćenje antikorozivnih sredstava kao i galvanizacija koja je u odnosu na farbanje skuplja, bolja i trajnija. Ona se većinom koristi za prikolice za prevoz čamaca i motornih sanki jer kod farbanih prikolica već prve godine može se uočiti rđa i korozija.

Galvanizacija ima i neke svoje lošije strane. Prljavština sa pocinkovanog čelika tokom vremena tamni i teško je isprati. Promene nisu kao kod rđanja ali nakon izvesnog vremena naročito posle zimskog perioda delovi prikolice mogu izgledati staro i pohabano. Usled ovakvih nuspojava proizvođači su prešli na izradu aluminijumskih stranica. Aluminijum se lako čisti, lagan je i uz samo malo truda izgleda veoma uredno. Ovakva vrsta prikolice ima nešto veću cenu na tržištu.

Pri odabiru prikolice savetujemo da obratite pažnju na suspenziju prikolice. Među najpopularnijim suspenzijama u Rusiji je zavisna opruga tj. jednostavnije rečeno amortizeri i opruge, a obe glavčine su spojene gredom. Kada govorimo o ceni kao o samostalnoj opruzi ona nije visoka a s druge strane je udobnija i izdržljivija za razliku od gumenog pojasa koji je tražen u Evropi.

Delovi prikolica i kvalitet

Delove za prikolice kao što su spojne glave, suspenzije, osovine, kočnice i glavčine proizvode se u posebnim kompanijama najčešće u zemljama poput Nemačke i Mađarske. Što se tiče poda prikolice poznato je da se za izradu ovog dela uglavnom koristi šperploča koja ima svoja pozitivna svojstva naročito jer je otporna na vlagu. U zemljama Sovjetskog Saveza pod je zbog vremenskih uslova izrađen od metala. Pod od šperploče je bolji u tom smislu jer je lakši, nema zvuka pri korišćenju odnosno pod teretom i prilikom manjeg oštećenja ne može da zarđa kao što bi se dogodilo sa metalnim. Kad govorimo o debljini šperploče ona nije toliko bitna jer do lomljenja može doći isključivo u slučaju da se vrlo težak teret naglo ispusti pod oštrim uglom. Za okvir može biti pričvršćena na dva načina i to varenjem ili šrafljenjem. Šrafovi pružaju pouzdaniji način s tim što je održavanje nešto skuplje. Iz tog razloga njihova upotreba je više zastupljena kod komercijalnih prikolica za konstantan prevoz teškog tereta.

Branik točka prikolice može biti izrađen od plastike ili pocinkovan. U estetskom smislu pocinkovan branik izgleda bolje i lepše. S druge strane plastični branik je lakši i jeftiniji i u slučaju bilo kakvog oštećenja lakše ga je i povoljnije zameniti za novi.

Prikolice za prevoz motornih vozila

Ukolika Vam je potrebna prikolica kako biste prevezli neko od motornih vozila možete birati između one koja funkcioniše kao kiper ili uz pomoć prilaznih rampi. Da biste motorno vozilo postavili na prikolicu neophodno je imati vitlo koje služi za vuču.

Osnovna namena prikolica

Autoprikolica služi za rešavanje svih privatnih i trgovinskih transporta. Bez obzira da li ste se odlučili za kupovinu ili iznajmljivanje prikolice ( što može biti jednostavnije i momentalno rešenje ) njihova sve veća upotreba i prisustvo u saobraćaju nam dovoljno govori o tome koliko je korisna i šta Vam sve može omogućiti.

Lake prikolice su najzastupljenije i veoma praktične jer Vam omogućavaju prevoz svih onih predmeta koje ne možete smestiti u svoj automobil. Shodno nameni i vrsti tereta birate i prikolicu koja će odgovarati težini tereta. Ukoliko teret koji najčešće prevozite nije preterano težak prikolice nosivosti do 400-500 kg su idealne za Vaše potrebe.

Građevinski materijal, mašine, drvo, poljoprivredni proizvodi i sl. da bi se mogli prevesti u odgovarajućoj prikolici njena nosivost mora biti znatno veća.

Za prevoz cigle, šljunka, peska, voća i povrća neophodna je stabilna prikolica nosivosti do 1.5 tone.

Ostavite komentar