Prikolica-za-Kamione

Osnovna podela prikolica za kamione odnosi se na dve grupe:

  • Prikolice
  • Poluprikolice

U prikolice kao i poluprikolice se svrstava nekoliko pod vrsta a to su one koje služe za transportovanje kontejnera, modeli koji imaju termoizolovanu kofer nadgradnju, kao i vrsta koja ima ceradu i arnjeve.

Zbog čega polu prikolice sa četiri osovine koriste kamioni za prevoz tereta?

Često ćete primetiti na drumu kamione koji koriste za vuču prikolice koje poseduju četiri osovine dok su ranije koristili sa tri osovine. Prema postojećim i propisno regulisanim normama drumsko vozilo tj. kamion sa prikolicom ima šest osovina i njegova težina dostiže i do 44t.

Vrste prikolica za kamione

Prikolica koja poseduje četiri osovine uz kamion sa dve osovine je kada govorimo o cenama znatno povoljnija u odnosu na cenu obične prikolice koja ima tri osovine. S obzirom na to došlo je do velikog interesovanja na tržištu gde su proizvođači povećali proizvodnju ovakvih prikolica i prilagodili je tržištu.

Prikolica-za-Kamione

 

Ovu vrstu šasije ćete naći u ponudi velike većine proizvođača kako bi tržište bilo pokriveno a kupci zadovoljni traženim proizvodom.

Razne velike Evropske kompanije unapredile su i usavršile izradu poluprikolica za kamione pa pojedine čak došle na ideju da izrade 5-oosovinske poluprikolice. Prednost ovakve vrste naročito se može uočiti u situacijama kada uslovi dozvoljavaju istovar dva velika kontejnera u isto vreme, jer mogu da se vrte na dva različita mesta u prostoru za skladište. To se primenjuje i u luci gde će se na brži način istovariti teret a manevrisanje je smanjeno na minimum.Ovo takođe pomaže i pri raspoređivanju i balansu tereta.

Specifično za prikolice koje imaju četiri osovine su to što nemaju kontejnere.Zapravo je reč o tipu prikolice koja je dobila ime jumbo i takva prikolica može da tovari 119.2m3 između ostalog i njena nosivost iznosi do 36,5t. Kod ovih tipova osovine su postavljene tako što imaju odgovarajuće razmake što je propisano SAF nosivosti do 12t po svakoj osovini. Prilagođeno je tako što se prve dve osovine mogu dizati. To nalaže da prekidač mora da bude instaliran u kamionu, ukoliko nije onda mora biti postavljen na poluprikolici. Što se tiče funkcionisanja i aktiviranja druge dve osovine one se obavljaju automatski.

Polu prikolica ima i dodatnu opremu kao što su cerada i tenda koja ima mehanički zatezač na zadnjem stubu prikolice.

Da li ste se odlučili za kupovinu ili iznajmljivanje prikolice za kamion predlažemo da prikupite sve neophodne informacije pomoću kojih ćete precizirati dimenziju karoserije, da li se stranice otvaraju, kog oblika su vučne šipke itd.

Ostavite komentar