Prikolice-Za-Camac

Prevezite svoj čamac na najlakši i najbezbedniji način!

Ako imate svog ljubimca na vodi, neophodno je da razmislite o njegovom transportu ka vodi i iz vode.

Prikolica za prevoz čamca je isključivo za njegovo preuzimanje, transport do određene destinacije i po potrebi njegovo skladištenje. Pri kupovini čamca obično se obraća pažnja na karakteristike, opremu koju poseduje i delove. Važna je i neophodna nautična oprema i bez nje se ne treba upuštati u plovidbu. Ukoliko ste odlučili da kupite čamac treba razmotriti i opciju u slučaju da je potrebno transportovati čamac kada Vam se dogodi kvar na čamcu  i ne možete ga rešiti sami već Vam je potrebna pomoć nautičkog servisa.

Transport je potreban i nakon završetka plovne sezone ako želite da svog ljubimca izvučete iz vode. Zbog svega toga prikolica za čamce je preko potrebna u svakom smislu.

Šta je neophodno znati da biste na siguran način prevezli svoj čamac?

Pravilna upotreba prikolice:

Ako želimo da čamac prebacimo na drugo odredište jedini način je pomoću prikolice za čamac. Da biste sa sigurnošću i kvalitetno obavili transport trebalo bi znati još neke pojedinosti. Između ostalog važno je znati da li vozilo ima dovoljan kapacitet da bi mogao da preveze teret. Sledeće što morate znati da li prikolica ima odgovarajuću nosivost tereta tj. čamca. Veoma je bitno da nosivost prikolice bude ispoštovana i ne odstupati od dozvoljene težine.

Prikolice-Za-Camac

U priručniku je sve detaljno naznačeno kolika je dozvoljena težina koju priključak tj. šapa prikolice može da trpi opterećenje. Budite odgovorni u poštovanju svih propisanih mera.

Takođe je bitno da teret bude ravnomerno raspoređen u prikolici tj. identično opterećenje desne i leve strane. Pričvrstiti dobro čamac u prikolici i sve prateće delove da bi se izbeglo pomeranje i ispadanje tereta u ovom slučaju čamca.

Korisni saveti u vožnji prikolice sa čamcem

Mere predostrožnosti podrazumevaju i ispravnost guma vozila i prikolice koju vuče. Kočnice su veoma bitne i one uvek moraju biti u perfektnom stanju. Namestite retrovizore kako biste pratili sva dešavanja iza auta. U toku same vožnje vozite odgovarajućom brzinom držite rastojanje između Vas i vozila ispred koje treba da iznosi minimum 4 sekunde.

Postoji nekoliko vrsta prikolica koje mogu vući Vaš čamac.

Kojih dimenzija i kolika je prikolica zavisi od veličine čamca. Od toga zavisi da li je prikolica sa dve osovine ili sa jednom osovinom. Obe vrste su važne, počećemo sa dvoosovinskom prikolicom. Ona je namenjena za veće čamce čija je i veličina veća tj. čamce za duže od 6 metara. Takođe su idealne i za duže destinacije. Kod jednoosovinske prikolice kartakteristično je da je lakša za upravljanje i održavanje. Sagledavši sve može se reći da postoje 3 osnovne vrste prikolica i to:

  • Plutajuća prikolica
  • Prikolica sa valjkom
  • I bunk prikolica.

Plutajuća prikolica nam već u samom nazivu govori o čemu je reč. Ona radi na tom princupu što mora da se cela potopi u vodu da bi mogli čamac izvaditi iz vode, ili iz vode staviti u prikolicu. Kod ove vrste prikolica karakteristično je da su većih dimenzija tj. koriste se za veće čamce i plovila.

Prikolice sa valjkom – ove prikolice poseduju više valjaka ili rolera koja služe za podupiranje težine čamca. Valjci daju mogućnost da se lakše stavi čamac na prikolicu ili ako treba da se skine sa prikolice. Nautičari vole prikolicu sa valjkom.

Bunk prikolice: ovo je takođe omiljena i visoko kotirana vrsta prikolice koja poseduje dva ili više držača tj. dasaka koje služe za podupiranje kobilice čamca. Obloženi su posebnim materijalom da bi se izbeglo oštećenje tj. grebanje čamca i samim tim lakše klizi pri utovaru čamca ili pak lakše pri istovaru.

Način održavanja prikolice za čamac

Na koji način ćemo voditi računa o prikolici od toga će nam zavisiti i njena ispravnost i funkcionisanje. Prikolice za čamac prvenstveno moraju imati kvalitetne gume i kočnice, material od kojeg je izrađena sama prikolica mora se adkevatno zaštititi od nepovoljnih uticaja koji mogu dovesti do pojave korozije i rđanja.

Važno

Prikolica koja se po dimenzijama savršeno uklapa u veličinu i težinu čamca je idealna za prevoz. Redovno održavanje prikolice će produžiti njen vek trajanja. Gume i ležajeve redovno proveravajte i servisirajte.

Iznajmljivanje prikolice za čamac

U slučaju da posedujete plovno vozilo a nemate prikolicu za njegov prevoz i ne želite da kupite prikolicu mi Vam stojimo na usluzi. Dugogodišnji rad i stečeno iskustvo koje imamo može Vam u mnogome pomoći kada Vam je potrebno iznajmljivanje prikolice za prevoz čamca i sl. iznajmljivanje prikolice za čamac je najjednostavniji i najjeftini način kako da svog ljubimca na vodi prevezete do marine ili na neko drugo mesto.

 

Ostavite komentar