Iznajmljivanje-Prikolica

Iznajmljivanje prikolica dostupno 24h svakog dana 365 dana u godini.

U našoj ponudi možete naći sve vrste prikolica za sve namene a uz to Vam je obezbeđena kratka obuka o korišćenju i bezbednosti u saobraćaju.

Koliko puta ste se našli u situaciji da ste želeli nešto da prevezete u automobilu a taj isti predmet je previse glomazan ili težak i jednostavno ne može da stane u Vaš automobil.

Iznajmljivanje-Prikolica

Kada prtljažnik automobila nije dovoljno prostran da biste određene predmete prevezli na željeno mesto iznajmljivanje prikolica je najbolje i pravo rešenje za Vas. Ukoliko niste sigurni koja prikolica je odgovarajuća za Vaše potrebe i koju da iznajmite kontaktirajte nas putem telefona ili maila i dobićete sve željene informacije.

Kvalitet i sigurnost

Sve naše prikolice iz ponude su tehnički ispravne, uredne i spremne da sa Vama krenu na put. Mogućnost iznajmljivanja prikolice je povoljno i sigurno jer ne morate brinuti o njenom održavanju i ispravnosti a svakako da Vam se više isplati nego da prikolicu kupite i sebi zadate dodatne obaveze. Iznajmljivanje prikolice je jednostavno i lako. Pozovite nas i uverite se u kvalitet naših prikolica i usluge.

Način korišćenja prikolice sa automobilom

Montiranje prikolice na automobil mora biti po pravilu i propisima sa čime mora biti upoznat svaki vozač pre nego se uključi u saobraćaj. Ne poznavanje tačno utvrđenih pravila montiranja kao i same vožnje u takvim uslovima mogu ugroziti kako samog vozača tako i ostale učesnike u saobraćaju. Da biste upravljali automobilom sa prikolicom do 750 kg dovoljna je B kategorija dok za prikolice preko 750kg do 3,5 tone obavezno je pored B kategorije imati i E.

Kvalitet prikolica

Što se tiče kvaliteta postoje razni faktori koji na to utiču, kao i mnogi važni detalji. Na tržištu možete naći prikolice mnogih proizvođača koji se razlikuju po kvalitetu i načinu izrade kao i toplo ili hladno pocinkovanoj konstrukciji. Sledeći važan detalj je i kvalitet osovina od čijeg kvaliteta zavisi i dugotrajnost prikolice. Još jedan deo u nizu na koji treba obratiti pažnju je drveni pod tj. debljina i kvalitet kao i lim i aluminijum kao sastavni delovi koji utiču na oblik i čvrstoću cele konstrukcije.

Montaža prikolice

Različite vrste prikolica služe za prevoz najraznovrsnijeg tereta. Grešku koju vrlo često prave mnogi vozači je kada ne usklade težinu prikolice sa teretom uz svoj automobil. Prikolice do 3,5 tone mogu se montirati uz pomoć kuke na vozilo s tim što se mora odabrati odgovarajuća prikolica i uskladiti njena težina sa automobilom. Težina automobila i ukupna dozvoljena masa prikolice mora se poštovati jer se u suprotnom mogu dogoditi neželjene situacije i ugroziti bezbednost u saobraćaju. Za svaku prikolicu je tačno utvrđeno koju ukupnu dozvoljenu masu može imati i ona u odnosu na ukupnu težinu vozila koje je vuče ne sme biti veća od 50 odsto.

Pravilno priključivanje prikolice za automobil

Moderna tehnologija je prisutna kod mnogih karavana i terenaca koji služe za vuču, u vidu ugrađene pozadinske kamere koja ima prilagođenu grafiku usmeravanja i priključivanja prikolice. Ukoliko Vaše vozilo nema ovakvu vrstu pomoći da biste pravilno prikačili prikolicu potražite pomoć osobe koja će Vas usmeriti do vučne kuke. U slučaju da je nizbrdica, dodatna bezbednost u vidu ručne kočnice i postavljanja klinova pod točkove je obavezna. Savetuje se da dobro obratite pažnju na električni priključak i njegovo pravilno podešavanje, bezbednosnu sajlu kao i potporni točak. Pre nego što krenete u vožnju proverite kompletnu svetlosnu signalizaciju odnosno svetla, pokazivače pravca i kočnicu. Ukoliko je prikolica šira od samog automobila podesivi dodatni retrovizori su od velike koristi. Automobili najnovije generacije sa pregršt dodatne opreme u velikoj meri olakšavaju vožnju, naročito kada je automobil izložen dodatnom teretu tj. kada se kreće sa priključnim vozilom.

Provera prikolice i tereta pre vožnje

Veoma je važno da detaljno proverite automobil, prikolicu i teret kako biste se bezbedno priključili u saobraćaj. Neophodno je:

 • Pravilno natovariti i obezbediti teret
 • Proveriti da li je ispravan položaj mehanizma spojnice na koji se kači prikolica
 • Dobro pričvrstiti sigurnosnu petlju
 • Kuku pravilno namestiti
 • Uključiti sve električne spojne elemente i proveriti rad svetlosnih uređaja
 • Proveriti da li naletna kočnica ispravno radi i u kakvom je stanju

Bezbedna vožnja prikolice sa teretom

U ovoj situaciji morate maksimalno prilagoditi brzinu vožnje kao i imati svest o tome da ste kao učesnik u saobraćaju duži i širi u odnosu na automobile bez prikolice i da Vam je zaustavljanje takođe komplikovanije i teže. Sa dodatnim kilogramima koje ste priključili na svoj automobil menjaju se i vozne karakteristike kao i same performanse automobila a zaustavljanje postaje znatno sporije.

Budite maksimalno skoncentrisani i pažljivi u toku važnje, vodite računa i ispitajte celu putanju kojom ćete se kretati naročito ako znate da ćete se naći na strmom i nepreglednom putu. Kočenje u takvim situacijama treba vršiti što više motorom jer u suprotnom možete pregrejati kočnice.

Ukoliko ste se sa prikolicom uputili na neki duži put ili odmor imajte u vidu da se negde u nekom trenutku morate i odmoriti i parkirati svoje vozilo. Okretanje i adekvatan parking su Vam u ovakvim situacijama izuzetno važni. Vožnja u rikverc u ovom slučaju neiskusnim vozačima može napraviti neprijatnu situaciju i veliki problem. Stabilnost prikolice je posebno važnja svakom vozaču jer se može desiti da Vam jak vetar pri vožnji to poremeti. U tim situacijama je potrebno blago smanjivati brzinu vožnje i ne smete ubrzavati. Naletna kočnica koja se dodatno aktivira pri kočenju će stabilizovati prikolicu.

Olakšanu vuču prikolice mogu omogućiti automobili sa fabrički ugrađenom kukom, elektronskim nadzorom stabilnosti kao i dodatnim aktivnim bezbednosnim sistemom. Sa tako moćnim automobilom koji ima još moćniju kočnicu, kvačilo i automatskim menjačem vožnja sa teretom može biti pravo uživanje.

Propisana brzina vožnje automobila sa prikolicom

Ograničenje brzine vožnje na našim putevima su:

 • Na auto-putu motorno vozilo koje ima najveću dozvoljenu masu sa priključnim vozilom do 3,5 tone može se kretati maksimalno 100km/h
 • Na auto-putu i magistralnim putevima motorno vozilo sa masom iznad 3,5 tone i lakom ili kamp prikolicom do 80 km/h

Lagana i oprezna vožnja predlaže se svim vozačima, bez obzira koliko vozačkog staža imaju i koliko su iskusni u vožnji. Čuvajte sebe i druge učesnike u saobraćaju. Nama preostaje samo da Vam poželimo ugodnu vožnju i Srećan Put.

Komentari(01)

 1. Marko новембар 26, 2022

  Poštovani,

  Trebaće mi kroz nepune dve nedelje prikolica veće nosivosti od bar 3+ tone ali specifičnog plasmana.
  To se u inostranstvu zove LowBoy ili ti prikolica sa niskim, produženim pragom. Vi to znate bolje.

  Koliko bi koštala renta za potrebe transporta iz Srbije do Grčke?

  Hvala

  Одговори

Ostavite komentar