Prikolice-za-Auto

U slučaju da gepek Vašeg automobila ili čak krov nije adekvatan kako biste određene stvari prevezli s jednog mesta na drugo prikolica može biti idealno rešenje. S obzirom da u takve situacije pretpostavljamo ne dolazite često nije neophodno kupovati prikolicu, već je vrlo jednostavno možete iznajmiti za svoje potrebe.

Pre nego se odlučite na taj korak predlažemo da se detaljno informišete o samom korišćenju prikolice kao i načinu vožnje u tom slučaju.

Sve što treba znati vezano za prikolice koje se koriste za prevoz uz pomoć automobila

Da biste koristili ovakvu vrstu prevoza morate znati sve pojedinosti i uslove koji treba da budu ispunjeni da biste znali kako upravljati po propisu ovim načinom prevoza.

Nešto više o načinu korišćenja prikolica

Prikolice se mogu koristiti uz prevozna sredstva sa motornim pogonom kao što su kamion, automobil, motor, čamac a postoje i modeli prikolica koji se mogu zakačiti na bicikl.

Težina same prikolice bez tereta kao i u slučaju da ima rezervni točak su samo neke od važnih stavki o kojima treba voditi računa. Dozvoljena težina vozila sa teretom kao i težina putnika koji se nalaze u vozilu su takođe važni podaci koji su precizno propisani od strane svakog proizvođača prikolica koje u ovom slučaju koriste putnički automobili.

Prikolice koje se mogu priključiti na motorna vozila dele se na lake i teške:

 • Lake prikolice – do 750 kg
 • Teške prikolice preko 750 kg koje moraju imati kočioni sistem.

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju uskoro će stupiti na snagu u kojem se nalaže da morate imati posebnu dozvolu ukoliko želite da koristite priključno vozilo na svom automobilu. Prema informacijama sa Saobraćajnog fakulteta, da bi vozač putničkog automobila mogao pravilno da učestvuje u saobraćaju i koristi manju prikolicu mora poštovati sve propise koji obuhvataju masu i dimenziju prikolice. Još uvek važeći zakon propisuje vozačima sa B kategorijom da na automobil mogu priključiti prikolicu težine do 750kg, koja spada u lake prikolice, dok za one teže koje mogu biti i do 3,5 tone obavezna je B i E kategorija.

Dozvola za priključno vozilo

Uskoro u saobraćaju nećete moći da učestvujete ukoliko nemate posebnu dozvolu predvidjenu za priključno vozilo. Pored dozvole koja će biti obavezna da biste mogli da priključite prikolicu za automobil, po najnovijim saznanjima sa Saobraćajnog fakulteta i Komiteta za bezbednost u saobraćaju biće ograničena i brzina kretanja automobila sa prikolicom. Pri upravljanju automobilom sa prikolicom neophodno je i savladati drugačiju tehniku vožnje. Optimalna brzina kretanja do 70 km/h smatra se sigurnom i poželjnom a savet vozačima je da se dodatna pažnja u ovakvoj situaciji obrati na skretanje, ulazak u krivinu kao i na kočenje.

Prikolice-za-Auto

Automobil na koji ste priključili prikolicu svakako će se na putu u raznim situacijama ponašati drugačije od vozila bez dodatnog tereta. Predlaže se i da ukoliko krećete na duži put sa priključenom prikolicom na Vašem automobilu pre toga je obavezno isprobate.

Tehnička dokumentacija

Pravilna upotreba prikolice podrazumeva svetlosnu signalizaciju kao i elektroniku opreme. Kod težih prikolica provera kočionog sistema koji poseduju je obavezna kako biste pravilno i bezbedno mogli da upravljate vozilom. Prikolica ne sme biti preopterećena dok je takođe obavezno atestirati prikolicu i kuku kojom su povezane za automobil.

Svetlosna signalizacija

 • U narandžastoj boji, dva na zadnjem delu prikolice, pokazivači smera
 • Kočiona svetla, dva na zadnjem delu, crvena boja
 • Dva zadnja marker svetla, u crvenoj boji
 • Osvetljenje registarske tablice – bela boja

Prikolice koje su šire od 1,6 metara moraju imati dva prednja marker svetla bele boje a prikolice duže od 6 metara dva bočna narandžasta svetla.

Da bi kompletna svetlosna signalizacija bila u funkciji neophodno je električno napajanje koje dolazi iz automobila kroz utičnicu na vučnoj kuki. Zbog toga je utikač pričvršćen na rudu prikolice.

Bezbedno prevoženje tereta u prikolici

Da biste određeni teret na najbezbedniji način prevezli u prikolici neophodno je da teret postavite iznad osovine pa čak i između osovina. Veoma je bitno dobro ga locirati i pričvrstiti kako se teret ne bi pomerao. Ukoliko bi težina tereta bila vise u prednjem delu prikolice  previse bi opteretio kuku i zadnji deo automobila dok u suprotnom ako se previse optereti samo zadnji deo može izazvati podizanje zadnjeg dela automobila. Sa previše tereta prikolica je nestabilnija. Siguran prevoz određenih predmeta podrazumeva da se ne prekorači sa težinom tereta kao i da sve bude pravilno i dobro pričvršćeno.

Najveće opterećenje koje je dozvoljeno na kugli kuke za vuču propisano je u priručniku za prikolice i automobile i ono iznosi od 30-90 kg. Nosivost tj. težina tereta se lako meri podnom vagom. Tom prilikom stavite dasku dužine 35-45 metara i to da jedan kraj ide ispod priključne jedinice a drugi deo na podnu vagu.

Kvalitet prikolice

Kvalitetna prikolica podrazumeva i najkvalitetniji materijal koji se koristi za njenu izradu o čemu precizno govore njeni proizvođači i karakteristike. Dno prikolice mora biti određene debljine a kvalitet materijala i osovine u znatnoj meri utiču na vek trajanja prikolice.

Iznajmljivanje prikolica

Ukoliko niste sigurni koja prikolica odgovara Vašem automobilu mi Vam stojimo na raspolaganju za svako pitanje i nedoumicu. Sa prikolicama iz našeg asortimana koje u svakom trenutku možete iznajmiti bićete bezbedni na putu i ne morate brinuti o njihovom kvalitetu i ispravnosti.

365 dana u godini naše prikolice obilaze kako našu zemlju tako i inostranstvo. Mi Vam po najpovoljnijoj ceni nudimo iznajmljivanje prikolica visokog kvaliteta. U prilog tome govori i velika baza zadovoljnih klijenata koje su poverenje ukazali baš nama.

Sa našim prikolicama vožnja Vašeg automobila kao i prevoz tereta je bezbedna.

Komentari(01)

 1. Vladimir Novakovic август 27, 2022

  Postovani,
  Nalazim se u Golupcu, trebalo bi da prevezem sporet iz Smedereva vozim Skodu Yeti sa kukom, koliko bi kostao najem prikolice za ovu potrebu na par sati sledece nedelje i gde se preuzima?
  0648086707 Vlada

  Одговори

Ostavite komentar